Projekt

Med musiken som utgångspunkt är jag ständigt på jakt efter nya uttrycksmöjligheter. Vare sig det handlar om att själv uppträda som artist eller att komponera för film, TV, teater, skriva reklamjinglar eller poplåtar. Syftet och driften förblir densamma - att locka lyssnaren till intryck och känslor. I vår skriver jag på min första rockplatta med mig själv som soloartist. Inspelning under sommaren. Samtidigt komponerar jag musik åt en reklambyrå. Däremellan frilansar jag som sångare. Med gruppen Biondo hade vi en stor hit i Rumänien med låten Shine efter att ha tävlat och slutat på andra plats i Eurovision där 2008. I min egen musikstudio spelar jag också in, skriver och producerar låtar och demos åt andra artister.

Filmmusik

Komponerande pågår

 

Under en fantastisk resa till Island fick den äkta naturupplevelsen inspirera komponerandet av musiken till Martin Falklinds film om öringfiske. Martin är en verklig eldsjäl med ett otroligt medryckande brinn, inte bara för sportfiske utan även för de stora miljöfrågorna. En knapp vecka av vacker och bister isländsk försommar, långa dagar fyllda av fiskeäventyr och möten med spännande människor lade grundstenen till soundtracket. Oförglömlig är den svensk-isländske hotelldirektören och fiskeentusiasten Björn Eriksson som med stor iver visade oss sitt Hotell Ranga och bygget av de nya sviterna med teman hämtat från varsin världsdel. Var och en dessutom inredd med material importerat från geografiskt rätt plats - vilken entrepenör! En annan smått otrolig människa är Rudi Lamprecht, schweizaren och affärsmannen som köpt en gigantisk dal på Island i syfte att, som han säger, restaurera naturen. Genom naturliga angränsningar i form av berg i kombination med stängsel tänker han hålla fåren borta från att beta av de en miljon (!) träd som han planterar. Ett häpnadsväckande projekt. Gentlemannafisken visades under 2009 som serie i SVT. Den finns även att köpa som DVD.

Låtskrivare

 

 

Inspelningen av rockrösten Evelina Olséns första album är klar och håller just nu på att mixas. Jag medverkar som upphovsman genom musik och/eller text på plattans samtliga spår. Oftast tillsammans med Hasse Sjölander, som är den som sitter vid spakarna, och Evelina. Under några intensiva dagar spelades grunderna in live. Soundet blir riktigt bandmässigt och 60-/70talsretro. En rolig händelse var när Janne Åström med sin mäktiga stämma kom för att göra en duett med Evelina. Han lyssnade på demon jag sjungit in ett par gånger, tolkade melodin på sitt minst sagt egna sätt och gav oss alla kårar där vi satt i kontrollrummet. Vi kunde inte hålla oss utan började skratta av glädje över det coola resultatet. Ett annat minnesvärt ögonblick från inspelningen är från första gången vi lyssnade på keyboardisten Jonas Öijvalls insatser på balladen Don't You Know, en låt jag skrivit långt tidigare innan jag ens träffat Evelina. Jonas spelade in den ensamma wurlitzern hemma i sin egen studio och när han fick en idé att spela ett solo på harmonika kände vi att låten var hemma. Projektets i särklass känslosammaste ögonblick. En och annan tår i ögat där vi satt i kontrollrummet.

Mitt soloprojekt

 

 

Äntligen är det dags att spela in mitt eget album - som jag själv skriver, producerar och framför. En egotripp jag skjutit upp alltför lång tid. Men den som väntar på nåt gott. I sommar ska det ske! Att skriva musik helt utan koppling till något speciellt syfte är en hisnande känsla. Att verka helt fritt där bara man själv sätter gränser är enormt motiverande och tillfredsställande. Det som en gång var så självklart och orsaken till att jag över huvud taget började med musik men hållit tillbaka av en massa outgrundliga anledningar. Stommen i mitt låtskrivande är melodik och harmonik mer än något annat. Mer och mer har dock textens innehåll fått betydelse för mig. Tillsammans med ett skönt gäng musikerpolare och co-producent ska jag få till ett skönt, fräscht retroinspirerat sound. Rock, blandat med pop, en gnutta blues och så lite country. Influenserna kommer från alla möjliga håll. Beatles, Led Zeppelin och Rod Stewart men även nyare musik som John Mayer, Jason Mraz och Keith Urban.